20% Studentrabatt Läs mer
Gratis hudkonsultation Läs mer
Presentkort Läs mer
4.8
Trustpilot
30+ års
erfarenhet
200 000+
problemfria
4.8  Trustpilot
30+ års   erfarenhet
200k+   problemfria

Operations- och skadeärr

Även kallat
Kirurgiska ärr Hypertrofiska ärr Atrofiska ärr
Bild som illustrerar hur operations- och skadeärr ser ut på huden

Fakta


Vad är ärr?

Ärr är permanenta förändringar i hudstrukturen som uppstår som en del av kroppens naturliga läkningsprocess efter skada på huden, speciellt när det påverkar dermis, hudens mellersta lager. När huden skadas, oavsett om det är på grund av en olycka, kirurgi, brännskada eller sjukdom, initierar kroppen en snabb respons för att börja reparationsprocessen. Denna process involverar produktionen av kollagen, ett protein som finns naturligt i vår hud. Kollagenets huvudsyfte under läkningen är att binda såret samman, och beroende på hur detta kollagen arrangeras samt mängden som produceras, kan huden som läker anta ett annat utseende än omgivande hud, vilket resulterar i ett ärr. Om huden producerar för mycket kollagen, kan man få ett upphöjt ärr (hpertrofiska ärr), medan otillräcklig kollagenproduktion kan leda till nedsjunkna ärr (atrofiska ärr).

Det finns flera typer av ärr, och deras utseende kan variera beroende på skadans omfattning, läkningstid, individens ålder, genetik och flera andra faktorer. Atrofiska ärr, till exempel, sjunker ner under hudytan och orsakas ofta av förlust av hudvävnad, vilket är vanligt efter akne eller vattkoppor. Hypertrofiska ärr är tjocka, upphöjda och röda i färg, men begränsade till skadans område. De uppstår när det finns en överproduktion av kollagen under läkningsprocessen. Keloidärr liknar hypertrofiska ärr, men dessa växer utöver skadans ursprungliga område. Keloider kan fortsätta att växa under lång tid och kan orsaka klåda eller vara smärtsamma. Kontrakturärr är ofta resultatet av brännskador och drar ihop huden, vilket kan begränsa rörelseförmågan.

Det är också viktigt att notera att ärrbildning kan påverka inte bara det fysiska utseendet utan också en individs emotionella och psykologiska välbefinnande. Många människor söker behandlingar för att minska synligheten av sina ärr, inte bara av estetiska skäl utan också för att hjälpa till med det emotionella trauma som ärr kan medföra.


Varför får man ärr?

  • Livsstil

Ärrbildning är en naturlig del av kroppens läkningsprocess och uppstår när hudens dermis (det djupare, tjockare lagret av huden) skadas. Varje gång huden skadas – antingen genom skär-, stick-, bränn- eller skrapsår, genom kirurgiska ingrepp eller infektioner – aktiverar kroppen en biologisk reparationssystem för att läka skadan. När huden börjar läka över en sårskada, produceras kollagenfibrer för att reparera skadan. Kollagen är det huvudsakliga proteinet i huden, och dess produktion ökar i samband med läkningsprocessen. Denna överdrivna produktion av kollagen kan ibland leda till att huden läker med en tjockare, tätare struktur, vilket resulterar i ett ärr. Hur mycket kollagen som produceras och hur det organiserar sig avgör utseendet på ärret.

Faktorer som kan påverka ärrbildningen inkluderar djupet och storleken på skadan, dess placering på kroppen, ålder, kön, etnicitet och genetiska faktorer. Till exempel tenderar yngre hud att producera mer kollagen än äldre hud, vilket kan leda till mer framträdande ärr. Vissa kroppsområden, som bröstet eller ryggen, kan också vara mer benägna att utveckla stora, upphöjda ärr. Dessutom kan människor med mörkare hudtoner vara mer benägna att utveckla hypertrofiska ärr eller keloider. Genetiska faktorer spelar också en roll, eftersom vissa individer kan ha en familjehistoria av distinkt ärrbildning, som keloidärr.

Utöver fysiska skador kan andra orsaker såsom inflammerad hud vid akne och vattkoppor orsaka ärr när det läker. Det är också viktigt att notera att rätt vård av ett sår kan göra stor skillnad i hur ärret blir senare.


Vem får ärr?

  • Män & Kvinnor
  • Tonåringar
  • Vuxna
  • Aldre

Ärrbildning är en universell biologisk funktion som kan drabba alla efter en skada eller operation på huden. Dock påverkas omfattningen och typen av ärrbildning av flera olika faktorer. Ålder spelar en viktig roll i hur vår hud läker. Barns och ungdomars hud har en tendens att läka snabbare och kan ibland bilda tjockare ärr än hos vuxna eftersom de har en högre kollagenproduktion. Äldre individer kan däremot uppleva en långsammare läkningsprocess på grund av minskad kollagenproduktion och hudelasticitet, vilket kan resultera i tunnare och plattare ärr.

Genetik påverkar också ärrbildningens omfattning och karaktär. Vissa individer har en genetisk benägenhet att utveckla specifika ärrtyper, som keloider eller hypertrofiska ärr. Sådana ärr går ofta i släkten, vilket innebär att om dina föräldrar eller syskon har utvecklat denna typ av ärr, finns det en större chans att du också kommer att göra det. Etnicitet och hudtyp kan också spela en roll. Till exempel är keloidärr mer vanliga hos personer med mörkare hudtoner.

Platsen för skadan eller traumat på kroppen kan påverka ärrbildningen. Vissa områden, som bröstet eller ryggen, har en tendens att bilda tjockare och mer framträdande ärr, medan andra områden, som ansiktet, ofta läker med mindre synliga ärr. Till sist kan faktorer som den initiala skadans svårighetsgrad, typen av skada eller komplikationer, som till exempel infektion under läkningsprocessen kan alla påverka ärrbildningsprocessen. Det är viktigt att notera att även om vissa personer kan vara mer benägna att utveckla distinkta eller framträdande ärr än andra, har ingen individ helt immunitet mot ärrbildning, eftersom det är kroppens naturliga sätt att läka efter en skada.


Var får man ärr?

  • Kroppen

Ärr kan bildas på nästan vilken del av kroppen som helst efter en skada i huden. Hur ärret kommer att se ut påverkas av hur och var ärret orsakats. När vi tänker på ärrbildning, kan vi tänka på allt från skrapor och skärsår till djupare skador. Ytliga skador som skrapsår eller mindre brännskador kan ofta ge upphov till mindre framträdande ärr som med tiden kan blekna. Ett exempel på detta är när man skär sig på fingertoppen vid matlagning; resultatet blir ofta ett litet, linjärt ärr som bleknar över tiden. För djupare sårskador, sådana som orsakas av olyckor eller kirurgiska ingrepp, kan ärrbildningen bli mer framträdande. Sådana ärr kan variera i utseende, från att vara tjocka, upphöjda eller nedsjunkna, beroende på skadans omfattning och kroppens läkningsprocess.

Brännskador ger en annan typ av ärrbildning. De kan resultera i tjocka, strama ärr, kallade kontrakturer, som kan begränsa rörligheten. Platsen för brännskadan kommer att påverka typen och utseendet på ärret. Även om bristningar tekniskt sett inte räknas som ärr, relateras de till ärrbildning eftersom de uppstår från en snabb utsträckning av huden, vilket kan ske på platser som buken, låren, höfterna eller brösten med mera.

Platsen på kroppen spelar också en viktig roll. Till exempel kan en skada nära en rörlig led, som knäet, resultera i ett tjockare ärr på grund av den konstanta rörelsen i det området. Sjukdomar som vattkoppor eller infektioner kan också leda till ärrbildning. En vattkoppsblåsa som blir infekterad eller kliad kan lämna ett ärr, och kirurgiska sår som blir infekterade kan leda till större och mer framstående ärr. Att ta hand om sår på rätt sätt och följa medicinska rekommendationer kan bidra till att minska risken för framträdande ärrbildning.


Metoden


0 1
Identifiera
Hos AcneSpecialisten får du träffa en specialist inom ärrbehandling. De hjälper dig att identifiera typen av operations- och skadeärr och sätter upp en individuell behandlingsplan anpassad för dina behov.
Boka gratis konsultation Boka gratis konsultation
0 2
Behandla
Vi erbjuder avancerade behandlingar för olika typer av operations- och skadeärr, framtagna för att effektivt minska ärrvävnadens framträdande och förbättra hudens utseende.
Se ärrbehandlingar Se ärrbehandlingar

01. Identifiera

Bild av en konsultation för ärrbehandling

Konsultation för ärr

20 min
Kostnadsfri

Vid ett personligt möte med en specialist utförs en undersökning av din hud. Vi tar före-bilder på det drabbade området och rekommenderar en lämplig behandlingsmetod, samt skräddarsyr en behandlingsplan anpassad efter dina behov.

Läs mer om gratis hudkonsultation
Boka konsultation
Konsultation för ärr

Konsultation för ärr

20 min
Kostnadsfri

Vid ett personligt möte med en specialist utförs en undersökning av din hud. Vi tar före-bilder på det drabbade området och rekommenderar en lämplig behandlingsmetod, samt skräddarsyr en behandlingsplan anpassad efter dina behov.

Läs mer om gratis hudkonsultation

02. Behandla


Bild av laserbehandling för ärr

Laserbehandling för ärr

50 min
2595 kr

Laserbehandling erbjuder en effektiv metod för att minska ärrbildning och förbättra hudens struktur. Lasertekniken stimulerar kollagenproduktionen och cellförnyelse, vilket leder till att ärr blir mindre framträdande och hudens textur förbättras.

Läs mer om laser
Boka konsultation Boka behandling
Laserbehandling för ärr

Laserbehandling för ärr

50 min
2595 kr

Laserbehandling erbjuder en effektiv metod för att minska ärrbildning och förbättra hudens struktur. Lasertekniken stimulerar kollagenproduktionen och cellförnyelse, vilket leder till att ärr blir mindre framträdande och hudens textur förbättras.

Läs mer om laser

När ska jag söka hjälp?

Operations- och skadeärr kan uppstå efter skador på huden, operationer, brännskador eller andra trauma. Även om de flesta ärr är ofarliga, kan de orsaka estetiska bekymmer, obehag eller rörelsebegränsning. Om du känner att ditt ärr börjar påverka ditt välbefinnande, eller om det ger fysiska besvär, kan det vara dags att söka professionell hjälp. Det finns ingen "minsta gräns" för när det är lämpligt att söka professionell vård för dina ärr.

Hos en hudterapeut kan du få en personlig konsultation och behandlingsplan som är skräddarsydd för just ditt ärr. Experter kan analysera ditt ärr, diskutera möjliga behandlingsalternativ och rekommendera den mest effektiva metoden för dig. Behandlingsmetoder kan variera från laserbehandling, kemisk peeling och microneedling. Om du känner att dina ärr på något sätt påverkar ditt liv negativt, tveka inte att söka professionell hjälp. Det är aldrig för tidigt eller för sent att ta steget mot en bättre hudkvalitet och ökat välbefinnande.

Varför ska jag besöka AcneSpecialisten?

Letar du efter en pålitlig och långvarig lösning för dina operations- och skadeärr? Då är AcneSpecialisten det optimala alternativet. Med en gedigen bakgrund på över 30 år inom hud- och skönhetsvård, och med en djupgående specialisering i ärrbehandling, är vi väl förberedda för att möta dina behov. Vi har kompetensen att hantera allt från mindre skadeärr till större operationsärr med personligt anpassade behandlingsalternativ.

Genom att implementera de senaste framstegen och teknikerna inom hudvård siktar vi på att leverera överlägsna resultat. Vårt kvalificerade team av hudterapeuter är redo att skapa en behandlingsplan skräddarsydd för dig, och ge dig stöd genom hela behandlingsförloppet. Med regelbundna behandlingar efter en specialanpassad behandlingsplan, strävar vi efter att reducera och eliminera dina ärr.

Väljer du AcneSpecialisten får du inte bara tillgång till den mest framstående och effektiva ärrbehandlingen. Vårt omfattande engagemang, expertis och långvariga erfarenhet positionerar oss som det självklara valet för den som söker professionell behandling av operations- och skadeärr.

Omdömen

images/brands/google.svg
4.8 / 5 baserat på 383 omdömen
images/brands/trustpilot.svg
4.8 / 5 baserat på 638 omdömen
images/brands/bokadirekt.svg
4.8 / 5 baserat på 18 136 omdömen

19 157 omdömen totalt

Se alla omdömen

Josefin

5/5 rating

Hade testat allt innan

Hade testat allt innan, och var skeptisk till att de kunde hjälpa mig på AcneSpecialisten. Men genom att följa deras råd blev allt så mycket bättre! Kan varmt rekommendera.

Trustpilot

Josefin

5/5 rating

Hade testat allt innan

Hade testat allt innan, och var skeptisk till att de kunde hjälpa mig på AcneSpecialisten. Men genom att följa deras råd blev allt så mycket bättre! Kan varmt rekommendera.

Trustpilot

Veronica

5/5 rating

Super!

Super! Proffsigt, kunnigt, snabbt, smidigt! Bra och tydlig information, kan bara varmt rekommendera 👌🏼🙌🏼🙏🏼

Google

Veronica

5/5 rating

Super!

Super! Proffsigt, kunnigt, snabbt, smidigt! Bra och tydlig information, kan bara varmt rekommendera 👌🏼🙌🏼🙏🏼

Google

Felicia

5/5 rating

Super fin personal, fint ställe

Super fin personal, fint ställe. Duktiga på att informera och svara på frågor. Jag har gått där i ca 2-3 år och det är stor skillnad på hyn. Bra produkter!

Bokadirekt

Felicia

5/5 rating

Super fin personal, fint ställe

Super fin personal, fint ställe. Duktiga på att informera och svara på frågor. Jag har gått där i ca 2-3 år och det är stor skillnad på hyn. Bra produkter!

Bokadirekt
Se alla omdömen

Frågor & Svar

När bleknar ärr?

Ärr kan blekna över tid. Faktorer som ålder, placering, storlek och typ av skada påverkar alla tiden det tar för ett ärr att blekna. Generellt kan ärr på ansiktet blekna snabbare jämfört med de på kroppen. Yngre hud har också en tendens att läka snabbare än äldre hud. Även om vissa ärr kan blekna betydligt inom några månader, kan andra ta flera år och vissa kan aldrig helt försvinna utan behandling. Regelbunden återfuktning och solskydd kan hjälpa till att påskynda blekningsprocessen.

Finns det olika typer av ärr?

Ja, det finns flera olika typer av ärr, var och en med sina egna egenskaper. Keloidärr är tjocka, upphöjda ärr som bildas när kroppen överproducerar kollagen efter en hudskada. Dessa kan växa större än såret och kan orsaka klåda eller smärta. Hypertrofiska ärr liknar keloider men växer inte utanför sårets gränser. De är upphöjda, röda och kan också vara smärtsamma. Atrofiska ärr är försänkta ärr som ofta kommer från akne eller vattkoppor. De har en gropig yta och kan likna små kratrar. Kontrakturärr är ett resultat av förlust av ett stort hudområde, oftast från brännskador och kan begränsa rörelseförmågan på grund av hudens sammandragning.

Hur kan genetik påverka ärrbildningen?

Genetik spelar en viktig roll i ärrbildning och kan påverka hur en person läker. Vissa genetiska faktorer kan göra en person mer benägen att utveckla tjocka, upphöjda ärr som keloider eller hypertrofiska ärr. Förståelse av familjens ärrhistoria kan ge insikt i hur en person kan förväntas läka efter en skada.

Kan solen påverka hur ett ärr läker eller dess utseende över tid?

Solen har en stor inverkan på ärrs läkning och utseende. Direkt solexponering kan leda till att nybildade ärr mörknar eller hyperpigmenterar, vilket kan göra dem mer framträdande. Solskador på ärr kan också minska hudens elasticitet, vilket kan förvärra ärrbildningens textur och kvalitet. Det är därför avgörande att använda solskydd, som solkräm eller kläder, för att skydda ärret från solen, särskilt under dess tidiga läkningsfaser.

Är det vanligt att känna smärta eller obehag runt ett ärr?

Ja, många individer upplever smärta, klåda eller obehag i och runt ärrvävnaden. Särskilt under de tidiga stadierna av läkning kan kollagenfibrerna bli strama, vilket ger en dragande eller klämmande känsla. Smärta eller obehag kan också vara kopplat till nervskada, irritation eller inflammation i området. Med tiden tenderar dessa känslor att minska för de flesta ärr.

När bleknar ärr?

Ärr kan blekna över tid. Faktorer som ålder, placering, storlek och typ av skada påverkar alla tiden det tar för ett ärr att blekna. Generellt kan ärr på ansiktet blekna snabbare jämfört med de på kroppen. Yngre hud har också en tendens att läka snabbare än äldre hud. Även om vissa ärr kan blekna betydligt inom några månader, kan andra ta flera år och vissa kan aldrig helt försvinna utan behandling. Regelbunden återfuktning och solskydd kan hjälpa till att påskynda blekningsprocessen.

Finns det olika typer av ärr?

Ja, det finns flera olika typer av ärr, var och en med sina egna egenskaper. Keloidärr är tjocka, upphöjda ärr som bildas när kroppen överproducerar kollagen efter en hudskada. Dessa kan växa större än såret och kan orsaka klåda eller smärta. Hypertrofiska ärr liknar keloider men växer inte utanför sårets gränser. De är upphöjda, röda och kan också vara smärtsamma. Atrofiska ärr är försänkta ärr som ofta kommer från akne eller vattkoppor. De har en gropig yta och kan likna små kratrar. Kontrakturärr är ett resultat av förlust av ett stort hudområde, oftast från brännskador och kan begränsa rörelseförmågan på grund av hudens sammandragning.

Hur kan genetik påverka ärrbildningen?

Genetik spelar en viktig roll i ärrbildning och kan påverka hur en person läker. Vissa genetiska faktorer kan göra en person mer benägen att utveckla tjocka, upphöjda ärr som keloider eller hypertrofiska ärr. Förståelse av familjens ärrhistoria kan ge insikt i hur en person kan förväntas läka efter en skada.

Kan solen påverka hur ett ärr läker eller dess utseende över tid?

Solen har en stor inverkan på ärrs läkning och utseende. Direkt solexponering kan leda till att nybildade ärr mörknar eller hyperpigmenterar, vilket kan göra dem mer framträdande. Solskador på ärr kan också minska hudens elasticitet, vilket kan förvärra ärrbildningens textur och kvalitet. Det är därför avgörande att använda solskydd, som solkräm eller kläder, för att skydda ärret från solen, särskilt under dess tidiga läkningsfaser.

Är det vanligt att känna smärta eller obehag runt ett ärr?

Ja, många individer upplever smärta, klåda eller obehag i och runt ärrvävnaden. Särskilt under de tidiga stadierna av läkning kan kollagenfibrerna bli strama, vilket ger en dragande eller klämmande känsla. Smärta eller obehag kan också vara kopplat till nervskada, irritation eller inflammation i området. Med tiden tenderar dessa känslor att minska för de flesta ärr.

Läs fler frågor & svar

Våra hudterapeut

Cazzandra Lindberg, hudterapeut med specialisering i behandling av operation- och skadeärr

Cazzandra Lindberg

Hudterapeut sedan 2015

Veronika Benedik, erfaren hudterapeut med fokus på operation- och skadeärr

Veronika Benedik

Hudterapeut sedan 1999

Amira Maqboul, hudterapeut med kunskap inom hantering av operation- och skadeärr

Amira Maqboul

Hudterapeut sedan 2017

Vilma Libom, hudterapeut med inriktning mot behandling av operation- och skadeärr

Vilma Libom

Hudterapeut sedan 2019

Cazzandra Lindberg, hudterapeut med specialisering i behandling av operation- och skadeärr

Cazzandra Lindberg

Hudterapeut sedan 2015

Veronika Benedik, erfaren hudterapeut med fokus på operation- och skadeärr

Veronika Benedik

Hudterapeut sedan 1999

Amira Maqboul, hudterapeut med kunskap inom hantering av operation- och skadeärr

Amira Maqboul

Hudterapeut sedan 2017

Vilma Libom, hudterapeut med inriktning mot behandling av operation- och skadeärr

Vilma Libom

Hudterapeut sedan 2019

Se alla hudterapeuter
Se alla varumärken