Chat with us, powered by LiveChat

Perioral dermatit

Kan också beskrivas som utslag runt munnen och eksem runt munnen. Här förklarar vi vad som identifierar perioral dermatit, varför problemet uppstår och hur vi kan hjälpa dig att behandla det.

Vad är perioral dermatit?

Perioral betyder ’’runt munnen’’ och dermatit betyder ’’inflammation i huden’’. Begreppet förklarar både vart problemet bosätter sig men också varför det orsakas. I grunden är perioral dermatit genetiskt så du kan endast drabbas om du har anlagen för det. Du kan också drabbas av utslagen runt munnen både som vuxen och tonåring.

Däremot måste anlagen triggas för att inflammationen ska sätta igång. Ofta beror det på hormoner i kroppen men det kan också triggas igång av yttre faktorer så som klimat, exponering av sol och alkohol. Ibland uppstår problemet på grund av vissa produkter som man använder och som huden av någon anledning reagerar negativt på.

Områden

Runt munnen

Perioral betyder just runt munnen vilket förklarar varför inflammationen gärna bryter ut där.

Näsvingarna

Näsvingarna har lätt för att bli torra och triggas av inflammation. De kan svida och klia.

Haka

Hakan ingår i t-zonen och är ett område som vanligt drabbas av inflammation och acne.

Kännetecken

Rödflammighet

Rödflammighet eller rodnad uppstår hos den som har anlag för perioral dermatit. Det beror på att huden lätt hettar till eftersom den är lättretlig. Det röda uppstår i ansiktet, främst runt munnen, och kan bero av yttre faktorer. Till exempel klimat, stark mat, solbränna och alkohol.

Kvisslor

En kvissla, eller finne som det också kallas, uppstår i hudens obalans och vid en överproduktion av talg. Vid perioral dermatit lider man av en inflammation i huden vilket kan trigga finnar till att ploppa upp.

Klåda

När huden underproducerar talg och området kring munnen blir torrt kan den klia och svida.

Papler

Papler, eller knottror, är det första stadiet till inflammerad acne. Den kan beskrivas som en öm röd upphöjning i huden. Lider du av perioral dermatit är det inte ovanligt att papler dyker upp.

Pustler

Pustler är det andra stadiet till inflammerad acne. Sådana uppstår när acnen blivit så inflammerad att var bildats under hudytan. Var är en samling av vita blodkroppar som omsluter det angripna problemområdet för att försöka bryta ned de döda hudcellerna som samlats i din por och orsakar problemet. Lider du av perioral dermatit är det inte ovanligt att pustler dyker upp.

Hur blir man av med perioral dermatit?

Ofta är lösningen så nära som att man genom att identifiera vilka produkter som orsakar inflammationen, bara kan sluta använda dem. I andra fall behöver perioral dermatit behandlas och då rekommenderar vi porrengöring.

Vi på Acnespecialisten använder oss av en metod som identifierar problemet, åtgärdar det och på sikt håller det under kontroll. Det första steget är att starta med en gratis hudkonsultation där vi tar reda på vilka typer av problem din hy lider av samt vilka produkter som på bästa sätt kan hjälpa dig.

Därefter utför vi ren porrengöring. som ger dig bästa möjliga start på din resa mot en problemfri hy. Sedan är det upp till dig att med hjälp av din personliga hudvårdsrutin framtagen av din hudterapeut återskapa hudens naturliga balans och motverka att den reagerar lätt i framtiden.

Klicka på steg 1 här nedan för att påbörja din resa mot en problemfri hy!

Vanliga frågor

Hur vet jag vad just min perioral dermatit beror på?

Perioral dermatit kan bero på flera olika saker men det spelar egentligen ingen roll. Oavsett om dina anlag för 
hudsjukdomen triggas igång av inre eller yttre faktorer, så är vår metod och behandling densamma.

Hur blir jag av med min perioral dermatit?

Vid ditt besök hos oss försöker vi komma underfund med vad som triggat igång din periorala dermatit. I vissa fall kan 
det vara så att ditt problem reduceras genom att vi identifierar vilka hudprodukter du använder, och om det är dem som orsakar ditt problem. 
Genom att sluta med vissa produkter kan problemet nämligen bli betydligt bättre. I andra fall, då problemet beror av hormonerna i kroppen, rekommenderar vi en porrengöring som arbetar med att rengöra och återställa hudens balans.

Problemfri Hy i 3 Steg

Steg 1

Gratis hudkonsultation

I ett personligt möte med en hudspecialist undersöks och identifieras din hudtyp. Vi tar före-bilder på din hud, rekommenderar en behandling samt skräddarsyr en hudvårdsrutin åt dig. Rutinen är personligt anpassad efter dig och din problemhy.

Steg 2

Anpassad behandling

Den hudspecialist du konsulterat med blir din egen personliga hudterapeut som alltid finns tillgänglig för frågor och funderingar. Din resa mot en bättre hy startar sedan med den behandling som rekommenderats för din hudtyp och ditt specifika problem.

Steg 3

Personlig hudvårdsrutin

Använd den hudvårdsrutin som hudspecialisten tagit fram dagligen. Den är speciellt anpassad efter dig för att möta de behov som din hy har. Om produkterna används rätt, kommer du bli av med dina problem och motverka att nya uppstår.

Våra kunders resultat

Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av acne
Uppnått resultat efter 2 månaders behandling av rosacea
Fler resultat
Ready to start treatment? Ready to start treatment?
Gratis Hudkonsultation

Redo att sätta igång?

Ja! Vi börjar med en gratis hudkonsultation där vi identifierar vilken typ av problemhy du har. Därefter behandlar vi och guidar dig fram till en rutin med hudvård som passar bäst för dig och din hy.

Gratis Hudkonsultation
Online Konsultation

För långt till kliniken?

Inga problem! Om du inte har möjlighet att besöka oss för en konsultation kan du alltid göra en konsultationen online. Vi gör på precis samma sätt, fast via nätet. Alla ska ha möjligheten att nå en problemfri hy!

Online Konsultation

4.7 Fantastiskt bra (1240 betyg)

AcneSpecialisten Sundbyberg

4.7 Fantastiskt bra (915 betyg)

AcneSpecialisten Södermalm

4.7 Fantastiskt bra (565 betyg)

AcneSpecialisten Östermalm