Rosacea

Här kan du läsa mer om rosacea, de olika typerna av rosacea och hur du effektivt behandlar din hud.

Information om Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som utvecklas gradvis ju äldre man blir och om det inte behandlas. Vanligast är att rosacean bryter ut vid 30-40 års ålder och i undantagsfall i tonåren. Ca 10% av den vuxna befolkningen drabbas av rosacea och kan ibland vara ärftligt.

Rosacea är vanligast hos kvinnor men i de fall där män drabbas uppstår rosacean i en allvarligare form. Rosacea är vanligare hos personer som lätt rodnar av värme och stress. Sol och solskadad hud ökar risken för rosacea och vilket även betyder att ljushyade personer löper större risk att drabbas av rosacea.

Man vet fortfarande inte varför vissa drabbas av rosacea men man vet att det beror på en inflammation i huden. Huden får en abnormt ökad kärlaktivitet där kärlen blir mer konstant vidgade vilket leder till att vita blodkroppar sipprar ut i vävnaden. Här sprutar de ut histamin då det tror att huden behöver läkas vilket leder till en inflammation i huden.

En bidragande orsak till rosacea är att det medfödda immunförsvaret inte svarar som det ska på tillväxten av de naturliga kvalster som lever i huden. När dessa kvalster i huden förökar sig bildas även mer slaggprodukterna vilket accelererar inflammationsprocessen ytterligare.

Eftersom rosacea beror på en inflammation av blodkärlen triggas problemhyn av allt som ökar blodkärlsgenomströmningen i ansiktet. Detta kan till exempel orsakas av strakt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, irriterande kemikalier/tilltäppande krämer, alkohol, stress eller hormonella förändringar. Eftersom alla reagerar olika på dessa försämringsfaktorer finns de patienter som helt saknar något som triggar igång huden medan andra kan reagera på väldigt lite, såsom när man är känslig i huden. Dock är det viktigt för alla att vara försiktig med överdrivet solande eftersom detta försämrar all rosacea.

Kännetecken

  • Rödflammig främst i T zonen
  • Huden flushar lätt
  • Reagerar lätt på produkter
  • Väldigt känslig i huden
  • Ytliga kärl på de rodnade partierna

Område

  • Näsa
  • Näsvingarna
  • Kinder
  • Panna
  • Haka
rosacea område ansikte rosacea område ansikte sida

Typer av Rosacea

Rosacea beskrivs som en flushliknande rodnad i ansiktet och det kan uppstå bölder och kvisslor i huden. Huden känns hettande och ömmande. Rosacea blommar vanligtvis upp på näsan och kinderna men kan även spridas till pannan och hakan, det kan även uppstå ytliga kärl på områdena.

De olika typerna av rosacea utvecklas i stadier och blir gradvis värre om de inte behandlas. Det första stadiet av rosacea kallas Erytematotelangiektatisk och kan beskrivas som ett fjärilsmönster där huden lättare reagerar. Om rosacean inte behandlas börjar kvisslor dyka upp i dessa områden som blir större och inflammerade för att till sist utvecklas till papler och pustler som är böldkliknade utslag, vilket kallas papulopustulös rosacea.

Om man låter rosacean fortgå utvecklas den till phymatös rosacea vilket är det grövsta stadiet av rosacea. Huden är svullen med synliga blodkärl och för män förändras vävnaden vilket gör att talgkörtlarna blir förstorande och en klumpnäsa (rhinophyma) utvecklas. I detta stadie kan man även drabbas av okulär rosacea där problemet sätter sig vid ögonen med rodnad och irritation vid ögonlock samt bind- och hornhinna.

känslig rosacea i ansiktet

Känslig rosacea

rosacea i ansiktet

Rosacea

svår rosacea i ansiktet

Svår rosacea

Se resultaten här

Behandla Rosacea

Rosacea såsom all annan problemhy går tyvärr inte att bota. Att behandla rosacea handlar därför om att använda sig av en hudvårdsrutin som tar bort rosacean och sedan håller huden under kontroll så att fler symptom inte uppstår. Det är särskilt viktigt att börja behandla rosacea i god tid för att förhindra att problemhyn utvecklas till ett värre stadie.

Vi på AcneSpecialisten har utvecklat en speciell metod för att behandla rosacea som ger både ett snabbt och långvarigt resultat. Det börjar med en gratis hudkonsultation där vi tittar på din hy för att fastställa att du har rosacea och vilken grad av problemhyn du har. Detta för att vi ska kunna rekommendera en behandling samt rätt hudvårdsprodukter för just din hy.

Nästa steg är att vi utför en rosaceabehandling som ger dig en riktigt bra start på behandlingen av din hy för att du snabbare ska uppnå resultat. För dig som har rosacea har vi tagit fram en rosacebehandling där vi skonsamt rengör din hy på djupet. Därefter applicerar vi en läkande och lugnande lermask och avslutar med att återfukta huden. I samband med detta kan vi även boka in en kostnadsfri IPL-konsultation för dig som har ytliga blodkärl.

Efter att behandlingen har givit dig en riktigt bra start på behandlingen av din hy är det dags att själv behandla huden med produkter från DAHL Skincare. I paketet hittar du en hudvårdsrutin som behandlar rosacean och återskapar hudens naturliga balans för att effektivt behandla din rosacea hy.

Ta första steget mot en rosaceafri hy!

Boka tid för en Gratis Hudkonsultation hos Acnespecialisten så berättar vi mer om din rosacea och hur du behandlar just din rosacea.


Läs mer & Boka tid